Do 1. července platila v rámci Evropské unie výjimka, kdy se za zboží v poštovních zásilkách do hodnoty 22 eur (přibližně 565 korun) nemuselo platit clo a daň z přidané hodnoty. Od této hodnoty do 150 euro (asi 3 850 korun) se platilo DPH a u dražšího zboží se vedle DPH platilo případně i clo.

Nově zůstává limit 150 euro, do něj se platí DPH, nad se případně platí i clo. Největší problém změny se tak týká laciných tretek v hodnotě desetikorun až stokorun. Což je většina běžného příslušenství k mobilům.

Aktuální situace je taková, že novela zákona zatím není schválená a těžko predikovat, kdy se tak stane. U poštovních zásilek navíc platí výjimka do 30. září, pokud se nepodaří schválit zákon dříve.

Samotné DPH není takový problém, to jsou relativně drobné navíc, které asi většině zákazníků vadit nebudou. Jenže kdo by si nevyřídil celní řízení sám, musí počítat s poplatky za vyřízení dopravní firmou/poštou. Což je minimálně 200 korun. Takže za kabel v ceně 84 korun zaplatíte DPH necelých 18 Kč a k tomu 200 korun za celní řízení, dohromady přes 300 korun. Což už samozřejmě nedává smysl.

Čínské obchody, především ten nejznámější Aliexpress, už delší dobu část sortimentu nabízí z evropských skladů. Takové zboží je už proclené a zdaněné, takže přijde rovnou domů. Má to samozřejmě háčky, sortiment je omezený a zrovna v kategorii drobností za drobné to platí dvojnásob. Navíc je zde obvykle dražší poštovné. Naopak výhodou je rychlejší dodání.

Většina sortimentu je však stále k dispozici jen z čínských skladů a právě tohoto zboží se daňová změna týká. Ale i na to čínští obchodníci mají řešení. Přibližně od začátku roku velká část zásilek zjevně chodí do centrálních skladů v Evropě a zde je Aliexpress přebaluje respektive sdružuje (pokud jich má zákazník víc) a odesílá. Tím se zkracuje doba dodání (u mnoha letošních zásilek to bylo z Číny od 14 do 21 dnů, což je rychlejší než obvykle) a hlavně to umožňuje vyřešit daňové náležitosti.

A to právě Aliexpress a i další obchodníci nyní umí. Pokud si vyberete zboží do hodnoty 150 euro, tak vám automaticky při placení připočte DPH, v případě tuzemského zákazníka ve výši 21 procent. Aliexpress v tomto nebude rozhodně jediný, lze očekávat, že tak budou postupovat i mnohé další zahraniční (mimoevropské) obchody.

Zdroj: idnes.cz