Tajfun In-Fa, silná bouře bičující regiony kolem Šanghaje, donutila největší námořní přístav světa zastavit provoz nejméně do úterý. Podle lidí obeznámených se situací zůstávají všechny šanghajské přístavy a některé sousední regiony po víkendovém uzavření kvůli extrémnímu počasí i nadále zavřené. Mezi nečinné přístavy patří Yangshan, součást největšího seskupení kontejnerových terminálů na světě, které leží u pobřeží jižně od Šanghaje.

In-Fa udeřil v neděli do provincie Zhejiang jižně od Šanghaje,
což místní úřady přimělo evakuovat více než 100 000 lidí a zavřít školy, trhy a podniky.

 

Čínské finanční centrum bylo o víkendu silně zasaženo bouřlivým počasím, se snímky záplav na ulicích, létajících trosek a vyvrácených stromů sdílených na sociálních sítích. Přerušení v přístavech ovlivní dodávky kontejnerového zboží, ropných produktů, zkapalněného zemního plynu a hromadných zásilek, jako je obilí. Přístavy možná budou moci znovu otevřít již v úterý, i když to závisí na cestě bouře.
Dovolat se do generální kanceláře Yangshan Port Maritime Safety Administration je nyní nemožné. Správce nesdílí žádné novinky o přístavu od soboty, kdy na sociálních sítích uvedl, že všechny lodě byly evakuovány a všechny terminály zastavily provoz.


Terminály v Šanghaji loni dohromady odbavily asi 43,5 milionu TEU, čímž se město jako celek podle Shanghai International Port Group stalo největším kontejnerovým přístavem na světě.
V pondělí pozdě odpoledne bouře In-Fa mířila na severozápad, do provincie Jiangsu, jak uvedla šanghajská městská vláda s odvoláním na národní meteorologický úřad. Zatímco šanghajské úřady snížily stupeň pohotovosti před tajfunem pro město na „modrou“, nejnižší ze čtyř stupňů, zároveň varovaly, že silný vítr a dešťové bouře budou pokračovat. Dvě hlavní šanghajská letiště a některé linky metra a vysokorychlostní železniční doprava se začaly v pondělí odpoledne znovu otevírat, když tropický cyklón prolétl kolem města směrem na západ.
Čína již dříve vyhlásila oranžovou výstrahu pro In-Fa, druhou nejvyšší, a přijala zásadní opatření před bouří po historických záplavách v centrální provincii Henan z minulého týdne, kde zemřelo nejméně 63 lidí. K Šanghaji bylo k nedělní 22:00 přemístěno přes 360 000 lidí, většinou z okrsku Pudong, uvedla China News Service. Nebyla hlášena žádná úmrtí ani zranění.
Přístav Yangshan evakuoval stovky plavidel, včetně všech velkých kontejnerových lodí, protože rychlost větru u pobřeží dosáhla o víkendu až 102 kilometrů za hodinu (63 mil/h). S odvoláním na přístavní úřad pro námořní záležitosti o tom informovala tisková agentura Xinhua.

Zdroj: Svaz spedice a logistiky ČR, z.s.
Dr. Petr Rožek | Výkonný ředitel / Executive director